Babaszoba

Aktív szűrők

Klups Pauline kiságy 60x120...

Klups Pauline kiságy 60x120...

29990 Ft
Minőségi fából készült, stílusos, emelhető magasságú, masszív rácsos kiságy. A Klups márkáról : Kiváló lengyel márka, amely több éves...
Little Sky Lydia kiságy 70x140cm - fehér&fenyő 1

Little Sky Lydia kiságy...

68990 Ft
Little Sky Lydia kiságy 60x120cm Minőségi fából készült, stílusos, emelhető magasságú, masszív rácsos kiságy.
Lorelli Trend PLUS kombi ágy 70x165 - White & Pink Crossline / Fehér & Pink csíkozás 1

Lorelli Trend PLUS kombi...

94990 Ft
Lorelli Trend Plus ringatható kombi kiságy Ezt a kombi ágyat újszülött kortól egészen általános iskolás korig használhatjuk kiságynak, akár...
Brotish Multifunkciós...

Brotish Multifunkciós...

74990 Ft
A Brotish babaágy önmagában testesíti meg mindazt, amire a babának és az anyának szüksége van mind kényelemben, mind praktikában legyen szó akár...
Brotish Multifunkciós...

Brotish Multifunkciós...

74990 Ft
A Brotish babaágy önmagában testesíti meg mindazt, amire a babának és az anyának szüksége van mind kényelemben, mind praktikában legyen szó akár...

Babaszoba

Tanácsok a babaszoba kialakításához

A babaszoba tervezgetése és kialakítása az egyik legizgalmasabb és legörömtelibb esemény a várandós szülők életében - ezt tapasztalatból mondhatom. Ezen nemes esemény képes eufórikus állapotokat kiváltani az emberben, és a tervezés / kivitelezés mérlegének nyelve képes sokkal inkább a dizájn irányába dőlni maga mögé utasítva a biztonsági szempontokat. Persze az is nagyon fontos, hogy a szülők tetszésének eleget téve legyen kialakítva szemünk fényének mindennapi életéhez tartozó kis szobája, de ezt szubjektíven, mindenki saját maga ízlése szerint megtervezi, eldönti és kivitelezi. Ebben a leírásban mi most sokkal inkább a gyakran kisebb hangsúlyt kapott résznek, a babaszoba biztonságos mivoltának kialakításához szeretnénk hozzájárulni néhány egyszerű, de igen fontos tanáccsal a babaszoba valamennyi elemét illetően.

Általában miután megvan a házunk babaszobának kinevezett helyisége, legelső dolgunk olyan színt és dekorációt választani, melyet fantázia világunkból vetítünk ki születendő csemeténknek. Talán most már abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egyre többen tudatában vannak egyes falfestékek - akár több hónapon át tartó - károsanyag kibocsátásának (párolgás). Az oldószerek és illékony szerves vegyületek képesek több hónapon keresztül is párologni a festett falból. Ennek igen komoly egészségügyi hatása is lehet, mely belső szervi problémák, légzési zavarok, ne adj’ Isten daganatos megbetegedéseket is kiválthatnak. A babaszobához való festék kiválasztásánál továbbá vegyük figyelembe, hogy a tartósítószerek és színezőanyagok is károsak lehetnek. Olyan festéket válasszunk, ami nem oldódik nyál és izzadás hatására nehézfémsó, vagy más káros anyag. Gyerekbarát festékekre nincs kimondottan szabvány, viszont a gyermekjátékokat meghatározott szabvány festékével lehet csak festeni, amely szabvány a EN 71-3 európai szabvány. Egy másik segítséget nyújthat a nyál- és izzadásgátló felületek biztosítására szolgáló DIN53160-as szabvány. Ezeknek a szabványoknak utána nézve biztosan megtudhatunk olyan információkat, melyekkel a festékboltban az eladó segítségét kérve kiválaszthatjuk a megfelelő típust a babaszoba festéséhez.

Miután készen vagyunk a babaszoba falaival, jöhetnek a bútorok. A bababútorok kiválasztásánál arra kell figyelnünk, hogy az élek és sarkok lehetőleg le legyenek gömbölyítve. A minőségi kidolgozás alapvető feltétel. Egy nem megfelelően beütött szög, egy bútorlapból kiálló csavarvég potenciális veszélyforrást rejt a baba bőrével való érintkezés során. A fogzás és az ebből fakadó állandó rágási kényszer miatt amit a szájába tud venni, azt be is fogja. Éppen ezért nagyon fontos az anyag minősége, amely nem szabad, hogy a bútor anyagából bármilyen darab leválljon, még a bevonatról sem, legyen az akár műanyag gumi, vagy festék. Ezek szájba, vagy rosszabb esetben szervezetbe kerülését mindenképpen meg kell előzni.

A babaágy kiválasztásánál leginkább a babaszoba mérete fogja meghatározni választásunkat. Általában 60 x 120 cm és 70 x 140 cm-es méretű ágyakkal találkozunk, amelyből - ha a babaszoba mérete engedi - a nagyobbat érdemes megvenni a minél tovább tartó használat fejében. Érdemes megfontolni az olyan babaágy kiválasztását, amely pelenkázóval van kombinálva amennyiben elegendő hely áll rendelkezésünkre, ugyanis ez egy végtelenül kényelmes és kompakt megoldást kínál a mindennapokra. Ha nincs elég hely a megálmodott szobába, hogy egy pelenkázóval kombinált babaágyat vegyünk, pelenkázó komódra mindenképpen szükségünk lesz, melynél a kellő méretűt kiválasztva rengeteg hasznos tárolóhelyre tudunk szert tenni, ugyanis a pelenkázó komód alsó része egy szekrénynek felel meg. Visszatérve pár gondolat erejéig a babaágyra, melynél nagyon fontos, hogy a rácsok kellő sűrűséggel helyezkedjenek el egymás mellett, régen ugyanis nagyon sok ágynál torkollott tragédiába, hogy a baba feje beszorult a rácsok közé. Némelyik babaágynál ki lehet venni az oldalsó rácsot, így ha gyermekünk már tud járni, önállóan tud majd befeküdni és kikelni. A fekvőrész magasságának állíthatósága is mindenképp egy hasznos funkció. Az újszülött kisbaba korszakban - amikor még nem mászkál magától a kiságyban - praktikusan a legfelső állásba érdemes állítani, hogy kivételkor, illetve betételkor kíméljük derekunkat a mély hajlásoktól megelőzve ezáltal egy rándulást vagy húzódást. A babaágyba való, jó minőségű baba matrac kiválasztása kulcsfontosságú a baba gerincének helyes tartása érdekében. Érdemes mosható matracot választani, de ha nem ilyet választottunk, érdemes egy nylon fólia csíkot tenni a derék-fenék-comb részhez az első 3-4 hónapban, pláne ha még nem vagyunk gyakorlott pelenkázók. A matracok közül választhatunk szivacs-, kombinált- és kókuszmatrac közül. A kókuszmatrac 100%-ban bio eredetű és ez is a legdrágább.

A babaszoba egyik fontos kelléke a szoptatós fotel, azonban nem mindenki használ kimondottan fotelt. Egyre elterjedtebb nagyobb babzsákok használata, mely az anyuka testének formáját felvéve megfelelő támasztást nyújt testének és a baba karban tartásához is. A hátránya, hogy nehezebb belőle kikelni, pláne ha a baba súlya eléri a 7-8 kg-ot. A ruhák tárolásához olyan szekrényt válasszunk, mely inkább több polccal rendelkezik. Nagyjából másfél-két hónaponként jönnek a méretváltások, így ha több polc áll rendelkezésünkre, mindig bekészíthetjük a következő méreteket bodyból, madrágból kezes-lábasból.

Mikor már gyermekünk önállóan jár, és a babaszoba mérete még elbír egy kis asztalt szék(ek)kel, ne habozzunk megajándékozni Őt, mivel rengeteg lehetőség rejlik benne ahhoz, hogy önnálló tevékenykedését - rajzolás, színezés stb.-megalapozzuk.

Ha a fentiekben említett tanácsokat holisztikus módon a fejünkbe tartjuk és ezen észben tartásával tervezzük meg gyermekünk babaszobáját, rengeteg vesződéstől kíméljük meg a későbbiekben magunkat.

Babaszoba - BabaMamaÜzlet.hu